Menu Zoeken

DuPho voert constructief gesprek met Natuurmonumenten

Op 15 april heeft onze jurist Max van Olden, samen met fotograaf Nadine van Spanje een bespreking gehad op het hoofdkantoor van Natuurmonumenten. Zoals velen van jullie weten heeft deze organisatie haar regels voor het uitvoeren van betaalde en georganiseerde activiteiten onlangs aangescherpt waardoor het voor fotografen een stuk moeilijker wordt een schoot in de natuur te doen.

Natuurmonumenten heeft uitgelegd dat zij bereid is te kijken naar een aanpassing van het beleid voor professioneel fotografen. Zo heeft zij met interesse geluisterd naar een voorstel van DuPho om een pas uit te geven waarmee fotografen bij voorbaat toestemming hebben om een shoot te doen. Dit zou een win-win kunnen zijn: de fotograaf is verzekerd van toegang tot het natuurgebied en Natuurmonumenten kan ervan uit gaan dat de betreffende fotograaf zich strikt aan de gebiedsregels houdt. 

Hoe de eventuele aanpassing er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet duidelijk maar in ieder geval heeft Natuurmonumenten begrip getoond voor de positie van professioneel fotografen. Bovendien is het huidige beleid nu helderder geworden en heeft Natuurmonumenten enkele tips meegegeven voor het organiseren van een shoot. Het huidige beleid blijft op dit moment geldig. Advies is om contact te zoeken – via het formulier op www.nm.nl/toestemming - met het gebied waar je shoots doet. Dan kom je vanzelf in contact met de juiste boswachter. 

Meer informatie over het toestemmingsbeleid van Natuurmonumenten vind je hier.