Menu Zoeken
 • DuPho Intervisie

  dupho_agenda_intervisie_aarthelder.jpg

  Heb je vragen over en/of problemen in je dagelijkse werkpraktijk en behoefte aan feedback van collega’s? Geef je dan op voor DuPho Intervisie. Juist in deze tijden van corona is het fijn elkaar steunen/versterken en te kijken naar je professionele ontwikkeling. Aart Helder leert fotografen om elkaar te coachen. Het samenspel tussen groepsreflectie en individuele bewustwording en actie is de kern en de kracht van deze intervisie. 

  Succesvolle pilot

  De pilot van DuPho intervisie was zeer succesvol. Fotografen hebben het als waardevol ervaren om van en met elkaar te leren. Tobias Bijl, een van de deelnemers: "Het is fijn om te kunnen sparren met collega’s. Fotograaf is uiteindelijk een vrij solistisch beroep maar binnen zo’n groep wordt al snel duidelijk dat je met veel dezelfde vragen zit. Intervisie heeft mij een belangrijk inzicht gegeven over de focus die ik wil aanbrengen”. Nieuwsgierig? Kijk dan ook de video waarin deelnemers hun ervaringen delen.

   

  dupho intervisie deelnemers

  Waarom zijn deelnemers enthousiast?

  • Intervisie geeft inzicht in de eigen werksituatie en brengt nieuwe perspectieven en oplossingen
  • Intervisie verbetert het reflectieve vermogen en vergoot de zelfkennis/mensenkennis
  • Intervisie werkt aantoonbaar stress-verlagend en probleemoplossend
  • Intervisie verstevigt je communicatieve vaardigheden zoals waardevrij luisteren, feedback geven en open vragen stellen;

  Voor wie?

  DuPho biedt intervisie voor iedereen uit de sector aan. De coach houdt bij het samenstellen van de groepen (6-7 personen) rekening met je persoonlijke profiel, werksituatie, senioriteit en diversiteit.

  Intake

  Je kan nu aanmelden. Na je aanmelding ontvang je een intakeformulier en neemt Aart Helder contact met je op voor een intakegesprek. Op basis daarvan besluit jij of je deelneemt en DuPho Intervisie inderdaad aansluit op jouw behoefte. 

  Intervisiecoach Aart Helder

  Aart Helder werkte 15 jaar in de creatieve sector (cultuur, media en design) alvorens zich te richten op mensen en organisaties. Sinds 2016 werkt hij als coach en trainer in uiteenlopende organisaties (o.a. Triodos Bank, Nederlandse Vereniging van Journalisten NJV, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers BNO). Helder verzorgt trainingen en ontwikkelde zijn eigen methode om intervisie te begeleiden. Hij beschouwt intervisie als een heel vruchtbare, betaalbare methode om persoonlijke groei te stimuleren en professionele effectiviteit te verhogen.

  Wat zeggen de deelnemers van intervisie met Aart Helder?

  Fotografen hebben het als waardevol ervaren om van en met elkaar te leren. Tobias Bijl, een van de deelnemers: "Het is fijn om te kunnen sparren met collega’s. Fotograaf is uiteindelijk een vrij solistisch beroep maar binnen zo’n groep wordt al snel duidelijk dat je met veel dezelfde vragen zit. Intervisie heeft mij een belangrijk inzicht gegeven over de focus die ik wil aanbrengen”.

  De prijs voor kick-off* meeting en vier begeleide sessies (van 3 uur) is in totaal:
  DuPho-leden: € 300,- per persoon
  Niet-leden: € 350,- per persoon
  Deze bedragen zijn exclusief btw.

  *De intakefase is geheel gratis. Besluit je na de kick-off meeting om te stoppen, dan brengen we 25% van het deelname bedrag in rekening. Daarna ben je het gehele bedrag verschuldigd.

  Meld je nu ook aan!

  Je kan je nu aanmelden voor DuPho Intervisie. Nieuwe groepen starten zodra er weer een paar goede groepen geformeerd kunnen worden.
  Stuur je naam, e-mailadres en telefoonnummer naar marieke@dupho.nl
  Aart Helder neemt aansluitend contact met je op voor een (gratis) intakegesprek. 

  De startdatum en voorkeursdag wordt bepaald in overleg met de groepen.

  Meer informatie over Aart Helder vind je hier.

   

  Datum: 10 Februari 2022
  Tijd:
  Locatie : Verschillende data en locaties door het land
  Ledenprijs: 300 euro ex btw
  Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • DuPho Masterclass Straatfotografie Bas Losekoot

  dupho_website_agenda_baslosekoot_masterclass.jpg

  2022: Studio X Street - Cinematic Lighting

  Bas Losekoot werkt als portret- en documentair fotograaf en heeft zijn liefde voor cinema- en studiowerk op een verrassende manier weten te combineren in zijn straatfotografie. Ook is hij sinds begin dit jaar de vaste fotograaf van de beeldcolumn 'Stadsbeeld' van Het Parool. Voor zijn project Out of Place fotografeerde hij onlangs in 9 megasteden. 

  Het project is door de corona crisis extra actueel geworden. De onderzoeksvragen waarmee ik mijn project begon, zijn door deze crisis op scherp gesteld o.a.: Biedt de grootschalige stedelijke groei met bijbehorende bevolkingsdichtheid een basis voor menselijk welzijn? En hoe definiëren we begrippen als persoonlijke ruimte en gevoel van privacy in een 1,5 meter samenleving.

  'De zogenaamde "vooruitgang" is plotseling tot stilstand gekomen. Het is alsof de wereld even in de pauze stand staat, en deze "bevroren beweging" lijkt door het gebruik van flitsers in combinatie met snelle sluitertijden versterkt te worden. Het project raakt aan thema’s die we allemaal herkennen zodra we ons in het publieke domein begeven; gevoelens van isolatie, vervreemding en eenzaamheid zijn door de pandemie nu alomtegenwoordig.'

  The New Yorker schreef er al een mooi stuk over:
  "Bas Losekoot created photographs with a heightened sense of drama that freeze moments of movement, halting the frenetic pace of passing inhabitants in megacities. His project also explores how, counterintuitively, the commute can be a time for introspection and psychological divorce from reality." - Ruby Goldberg/The New Yorker 

  Bas gaf eerder lezingen in o.a. The Photographers Gallery London, Urban Photo Fest, Pakhuis de Zwijger en workshops in samenwerking met: LUCA School of Arts Genk, The New School Amsterdam, Fotoacademie en Nikon Nederland.

   

  007 Out of Place Bas Losekoot BAS8517

  Deze masterclass is gericht op het vinden van een eigen visie in een fotografisch project met het "Stadsleven" als uitgangspunt. We zullen toewerken naar een interessante serie van 3-12 beelden. Bas zal vertellen over conceptontwikkeling, werkwijze en eigen ervaringen, maar we gaan vooral praktisch aan de slag op straat. Hierin behandelen we het gebruik van daglicht, en ook off-camera flitslicht gebaseerd op het cinematografische 3 punt lichtsysteem. Onderwerpen die ter sprake zullen komen zijn: geloofwaardigheid van licht, scherpte, kadrage, positie van camera, mis-en-scène. Maar ook, de kunst van het observeren: hoe herken je interessante locaties en betekenisvolle situaties en hoe kan je die het beste tot uitdrukking laten komen.

  Straat

  We staan aan de voet van de grootste golf van urbanisatie in de menselijke geschiedenis. Er wordt verwacht dat in 2050, 75% van de wereldbevolking in steden zal wonen. De stad is een podium voor van de samenkomst van verschillende mensen. Ik ben geïnteresseerd in hoe wij ons tot de stad verhouden, tot elkaar en ook tot onszelf. Tijdens het fotograferen let ik vooral op lichaamshouding, oogopslagen, de letterlijke en figuurlijke ruimte tussen mensen; kortom alle dingen die ons meer vertellen over hun gemoedstoestand en wellicht sociaal-culturele achtergrond. Wat laten we op straat van onszelf zien? Verbergen we ons achter een masker? 

  Workshop 

  Thema's en concepten die we zullen bespreken zullen voortkomen uit de disciplines: fotografie, cinema, sociologie en stedelijke theorie. Aan bod zal komen: concept ontwikkeling, project aanpak, fotografie tools zoals kader, lens, timing, positie van de camera, en ook beeldbewerking en serie-editing.

  Aanmelding

  Lever een cv en een portfolio in van een of meerdere projecten van in totaal max 25 beelden. Hierop gebaseerd zal Bas zelf een selectie maken van max 10 deelnemers.

   003 Out of Place Bas Losekoot BAS4353

  Planning

   

  Les 1: Vrijdag 18 maart 

  10:00 - 10:30 Introductie Bas Losekoot, uitleg van de workshop
  10:30 - 11:00: Korte presentatie project Out of Place 
  11:00 - 11:30: Korte introductie deelnemers aan de hand van 12 beelden digitaal op scherm
  11:30 - 12:30: Studio/Techniek: uitleg fotografie en 3-punt cinema licht-systeem. Met voorbeelden uit cinema en studiofotografie. Aan de hand van studio flitsers-opstelling
  12:45 - 14:45: De straat op met begeleiding en praktische tips, demonstratie off-camera flits
  14:45 - 15:00: Uitdelen en bespreken van de opdracht

  Les 2: Vrijdag 15 april

  10:00 - 11:00: College Urban Photographers. met als doel; leren van de geschiedenis van de fotografie, waar vanuit studenten hun persoonlijke visie kunnen ontwikkelen en zich een stijl eigen kunnen maken.

  Context van mijn praktijk, inc relevante fotografen zoals: Robert Frank, Harry Callahan, Ray Metzker, Alex Webb, Daido Moriyama, Joel Meyerowitz, Philip Lorca-DiCorsia, Beat Streuli, Jeff Wall, Michael Wolf, Paul Graham, Max Pinckers, Alex Majoli

  11:00 - 13:00: Bespreken resultaten opdracht Individuele presentaties projecten deelnemers en feedback. Aanleveren A en B selectie. Gezamenlijk bespreken van serie van 3 tot 12 beelden en editen aan de hand van narrative en storytelling technieken. 

  Meenemen deelnemers: camera en eventueel zenders, flitsers, statieven. 

   012 Out of Place Bas Losekoot BAS5187

  Benodigdheden

  • Alleen een camera en indien gewenst ivm off camera flitsen:
  • Flitser, 1 of meerder inc. voldoende batterijen. 
  • Zender/Ontvanger werkende met de flitsers flitsers
  • Statieven, waarop flitsers bevestigd kunnen worden (geen camera statief nodig)
  • Laptop, cardreader, usb stick

  Bas zal ook een opdracht uitdelen met als thema “De straathoek”, maar het is zeer gewenst om aan een eigen project te werken of er eentje te beginnen. 

  Meer informatie over Bas

  Bas heeft met zijn boek Out of Place inmiddels vele successen behaald. Er kwamen goede recensies in o.a. VolkskrantThe GuardianAmerican Suburb XLFI Leica Magazine en PF. Het werd door World Press Photo geselecteerd als Photobook to Look Out For en was te zien op TV als tip van de week door Wilfried de Jong bij het boekenprogramma Brommer op Zee.

  Een leuk filmpje over Bas en zijn werkwijzen i.s.m. NRC Handelsblad en Nikon vind je hier.  

   

   

  010 Book Out of Place by Bas Losekoot

  Foto: Bas Losekoot

  Datum: 18 Maart 2022
  Tijd:
  Locatie : Pakhuis de Zwijger
  Ledenprijs: 85 euro ex btw
  Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.