Menu Zoeken

Aan de slag met je aangifte Inkomstenbelasting 2022!

Goede voorbereiding is het halve werk. Om je op weg te helpen, zet de Belastingdienst 6 checks op een rij. Wil je meer weten over het doen van je belastingaangifte als ondernemer? Kijk hier het Webinar Aangifte inkomstenbelasting terug van de Belastingdienst.

Checklist

1: Ga na of je aangifte moet doen als ondernemer

Ben je ondernemer voor de btw? Dat betekent niet dat je ook automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Wil je checken of je als ondernemer belastingaangifte moet doen? Doe de Ondernemerscheck.

2: Twijfel je of je de belastingaangifte zelf kunt doen? Kijk eerst naar het online webinar van de Belastingdienst

Een deel van de kijkers zal de aangifte na de uitleg van de Belastingdienst toch niet zelf gaat doen. Je kan natuurlijk hulpzoeken, dat kost geld, maar biedt ook veel gemak. Daarom kiezen veel ondernemers hiervoor.

3: Kijk of je al je inloggegevens voor Mijn Belastingdienst hebt

De aangifte doe je via natuurlijk op Mijn Belastingdienst, waar je met je DigiD inlogt. Check op digid.nl alvast of je kunt inloggen met je DigiD. Of dat je bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord moet aanvragen.

4: Controleer of je administratie op orde is

Een open deur maar om snel en volledig aangifte te doen, moet je administratie op orde zijn. Zorg dat je alle cijfers op een rijtje hebt en breng je administratie op orde voor de belastingaangifte.

5: Weet van welke regelingen en aftrekposten je gebruik kunt maken

Als ondernemer mag je vaak gebruikmaken van één of meerdere regelingen en aftrekposten. Kijk of dat in jouw geval zo is en of je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van regelingen zoals de zelfstandigenaftrek.

6: Let op!

Bij sommige onderwerpen worden regelmatig fouten gemaakt. Bijvoorbeeld bij de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Goed om daar scherp op te zijn. Net als op de belastingzaken die vanaf 1 januari 2023 zijn veranderd. Loop ze nu al door, zodat je bij de aangifte precies weet waar je op moet letten.

Meer weten?

De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Hebt je vragen? De Belastingdienst biedt hulp aan. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor meer info. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.