Menu Zoeken

Beroep fotograaf

Lang niet iedereen die fotografeert is beroepsfotograaf. Om fotografie als beroep uit te oefenen is (veel) meer nodig dan alleen het maken van foto's.

Beroepsfotografen gebruiken hun kennis, ervaring en creativiteit om onderwerpen en objecten vast te leggen door middel van foto's met een commerciële kwaliteit en waarde.

Veel beroepsfotografen zijn zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel. In tegenstelling tot beroepsfotografen in vaste dienst, moet deze groep zich – naast het maken van foto's – ook bezig houden met alle aspecten van de bedrijfsvoering. Denk daarbij aan zelfpromotie, acquisitie, relatiemanagement, marketing, administratie, boekhouding.

Beroepsfotografen volgen alle ontwikkelingen en vernieuwingen op het gebied van fotoapparatuur (camera's, licht, statieven, etc.), computers (inclusief software), dataopslag en communicatie. Zelfstandigen kijken daarnaast ook naar ontwikkelingen in hun markt (particulier, redactioneel, commercieel, kunst) en bevragen hun klanten over hun wensen en verwachtingen.

Het beroep van fotograaf is vaak zwaar (lange dagen, zware apparatuur) of gevaarlijk (persfotografie) en de druk om te presteren kan voor veel stress zorgen.Een zelfstandig beroepsfotograaf moet over veel talenten en competenties beschikken om succesvol te zijn. Het begint met een goed ontwikkeld oog, een gevoel voor compositie en licht. Maar daarnaast moet hij/zij ook goed kunnen communiceren en organiseren, improviseren en samenwerken. En: zakelijk en betrouwbaar zijn.