Menu Zoeken

Opt-out Facebook en Instagram

UPDATE 26 juni

Na alle ophef heeft Meta besloten dat het privacybeleid gewijzigd is. De bepaling dat ze je content gaan gebruiken voor training van AI-modellen is uit het privacybeleid gehaald. Meta stelt dat dat voorlopig is, dus het is niet uitgesloten dat het in de toekomst toch gaat gebeuren in een volgende wijziging van het privacybeleid. We houden het in de gaten. Zie hieronder de melding van Meta (26 juni 2024, https://www.facebook.com/privacy/policy)

 

Schermafbeelding 2024 06 26 om 09.56.04

Meta heeft aangekondigd op 26 juni haar privacyvoorwaarden aan te passen met betrekking tot generatieve AI. Door deze wijziging krijgt Meta toestemming om jouw social media posts (van beeld tot bijschrift) en privacygegevens te gebruiken om haar AI-modellen te trainen. In verband met Europese privacywetgeving hebben gebruikers in de EU de mogelijkheid gebruik te maken van een ‘opt-out’, en wel via een formulier.

Ondanks dat er op wetgevend gebied nog weinig houvast is waar een op-out aan moet voldoen en het formulier nogal omslachtig is, kan het geen kwaad om voor zover mogelijk je werk te opt-outen en gebruik te maken van deze optie, en wel vóór 26 juni. Better safe then sorry!

Stappenplan opt-out Meta

 1. Zorg dat je ingelogd bent bij Facebook
 2. Ga naar: https://www.facebook.com/privacy/policy Of zoek in de footer (links onderin) de link naar Privacy. In de apps van Facebook en Instagram vind je de Privacypagina via je Profielpagina, Menu (3 streepjes), Scrol naar Info, en kies daar Privacybeleid.
 3. Op de Privacypagina vind je de informatie over het gebruik van je gegevens voor AI. Bovenaan staat een kadertekstje over het nieuwe Privacybeleid. Zoek in de tekst deze zin: ‘Kom meer te weten over je recht om bezwaar te maken’en volg die link.
 4. Je komt dan bij het formulier ‘Bezwaar maken tegen gebruik van je informatie voor AI bij Meta’
  • Kies Land en geef het e-mailadres op wat aan je Facebook/Meta-account is gekoppeld
  • Er wordt gevraagd welke invloed deze bewerking op je heeft. Je kunt hier je eigen reden opgeven waarom je niet wilt dat Meta je content gebruikt voor het trainen van hun AI-systeem.
   Voorbeeldtekst: 
   De content die ik deel op dit platform is uniek, al het beeldmateriaal is door mij gecreëerd. Voor artistieke en commerciele redenen is het van belang dat deze content niet gekopieerd of gedeeltelijk gekopieerd wordt. Ik wil niet dat mijn content gebruikt wordt om AI-systemen te trainen.
  • Er wordt gevraagd om aanvullende informatie die je bezwaar kan helpen. We raden voor een hogere slagingskans aan om het auteursrecht aan te halen, en dan specifiek art. 15o Auteurswet. Daarbij kun je ook een beroep doen op jouw privacyrechten op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
   Voorbeeldtekst: 
   Ik verwijs naar art. 15o Auteurswet en mijn privacyrechten op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
 5. Verzend het formulier. Meta gaat je bezwaar in behandeling nemen en je krijgt hopenlijk snel een reactie dat je verzoek goedgekeurd is.

Kijk voor meer informatie op: