Rik Klein Gotink

E-mailadres
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website 1
http://www.rkgf.nl
Website 2
https://www.rkgf.nl/over-rkgf/vrij-werk
Bedrijfsnaam
Rik Klein Gotink fotografie
Adres
Julianalaan 66
Postcode
3843 CC
Plaats
Harderwijk
Telefoon
+31640222493
Linkedin Page
Bio

Fotografie van cultureel erfgoed sinds 1992. Gespecialiseerd in fotografie van kunstwerken en tentoonstellingen, voornamelijk voor musea en andere kunstinstellingen.

Een groot deel van mijn werk bestaat uit de technische fotografie van kunstwerken als documentatie en onderzoeksfotografie voor restauratoren.

Opnamen van schilderijen en werken op papier, in UV-fluorescentie en UV reflectografie, strijklicht, IR fotografie, doorlicht, extreme close-up, en het reproduceren/digitaliseren van X-ray-films.

Reproducties van vlakke werken als werk op papier en schilderijen maak ik volgens de Metamorfoze richtlijnen, zoals opgesteld door de Koninklijke Bibliotheek. Hiermee bereik ik een grote controle over de kwaliteit van het beeld.

Verder fotografie van alle andere museale objecten, zoals beelden, keramiek, glas, meubels, militaria, etnografische werken, et cetera. Doel is zo neutraal mogelijke foto's te maken, en deze tegelijk aantrekkelijk te presenteren. Mooi licht, dus! En vakmanschap! Geen artistiekerige foto's.

Mijn klanten zijn musea en andere kunstinstellingen, en kunstenaars.

Specialismen: Fotografie van schilderijen in extreem hoge resolutie, door het stitchen van enkele tot grote aantallen deelopnamen.

Een bijzonder specialisme is het perfect fotograferen van damast geweven stoffen. Om de afbeelding in bv. witte damast zichtbaar te maken is een zeer specialistische techniek nodig, die ik zelf ontwikkeld heb. Het is niet vanzelfsprekend, eenvoudig te fotograferen. In 2019 heb ik een groot deel van de zeer rijke collectie damast gefotografeerd, van het museum Texture in Kortrijk, België, in het hart van de linnen-industrie.

Mijn klanten zijn onder meer:
Kröller-Müller Museum
Koninklijk Museum voor de Schone Kunsten Antwerpen
Stedelijk Museum, Amsterdam
Kunstmuseum, Den Haag
Texture, Kortrijk, België (grote collectie damast)
Frans Hals Museum
Museum Boijmans-Van Beuningen
Kasteel Twickel
Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Bosch Research and Conservation Project
Van Gogh Museum, Amsterdam
Museum Het Valkhof
Museum Bronbeek, Arnhem
Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden
Mauritshuis
UvA, het geven van een basiscursus fotodocumentatie aan Master-studenten restauratie in verschillende disciplines.

 

VRIJ WERK

Sinds een paar jaar leg ik mij toe op zwart-wit fotografie van landschappen in IR. Het gaat me geheel om de lol van het fotograferen: compositie en licht. Wat ik fotografeer maakt me niet veel uit, zolang ik er iets boeiends van kan maken.

Ook te vinden op mijn site, onder vrij werk.

Categorie

History, Micro-Macro, Scientific