De rauwe emotie van geboortefotografie.

een interview met Dominique van de Meulenhof

Als geboortefotograaf Dominique van de Meulenhof over haar werk praat, spat de passie ervan af. “Niks is een scene gezet, niemand poseert. Ik vang unieke en pure momenten vol met rauwe emoties”, vertelt ze. Dat er een speciaal platform is voor deze tak van fotografie, ervaart ze als zeer positief. Afgelopen jaar fuseerde de vereniging Geboortefotografen.com met DuPho.

Rauwe emotie

De 26-jarige Dominique wilde ‘vroeger’ altijd verloskundige worden. Maar ze had nog een passie: fotografie. Nadat ze vanaf haar 16e verschillende baantjes had gehad, besloot ze in 2017 haar twee grote passies met elkaar te combineren en zich te specialiseren in geboortefotografie; zo werd Captured by Do geboren. “Het begon zoals het bij wel meer fotografen begint. Eerst wat newborn- en gezinsfotografie voor familie en vrienden, maar in 2017 werd het zo groot dat ik er helemaal voor ben gegaan.” Het mooie aan geboortefotografie vindt Dominique de uitdaging om alle pure momenten zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

“Niks is geposeerd en je kunt niet even iets in scene zetten. Het gaat om dat unieke moment. Dat je het verhaal van de geboorte in beeld brengt. Vooral als een bevalling niet helemaal zo gaat als de moeder hoopte, blijken de foto’s steun te bieden. Soms is er zelfs sprake van trauma’s en heeft de moeder het gevoel dat ze de controle over haar eigen bevallen is kwijtgeraakt. Dan kunnen de foto’s helpen bij de verwerking, ze zijn dan eigenlijk nog waardevoller dan bij een bevalling die helemaal naar wens verloopt.”

Intensief

Een bevallingsreportage maken is enorm intensief. “Ik plan er maximaal drie per maand. Dit om het risico op overlapping zo klein mogelijk te houden, maar ook omdat het zo ontzettend intensief is. Eigenlijk sta je door deze aantallen het hele jaar lang stand-by, mijn hele leven is erop aangepast. Ik houd er bij het aannemen van de bevallingen rekening mee dat ze tussen de 38e en de 42e week plaatsvinden."

"Mocht ik zelf niet kunnen, dan probeer ik altijd door te verwijzen naar een collega binnen de regio waar het om gaat of verwijs ik door naar de website geboortefotografen.com. Als ik een keer twee weken vrij wil plannen, moet ik dus eigenlijk zorgen dat er geen vrouwen uitgerekend zijn in de vier weken ervoor en de vier weken erna.”

“Een klant moet de waarde inzien van geboortefotografie. Ze moeten begrijpen hoe intensief het is.”

Goede klanten vinden

Dominique heeft normaal gesproken werk genoeg. “Het is soms wel lastig om de juiste klant te vinden. Ze moeten er de waarde van inzien en begrijpen hoe intensief het is. Ik ben geen familielid met een spiegelreflexcamera. De lichtomstandigheden zijn vaak best pittig en het is ook belangrijk dat je bekend bent met het geboorteproces zodat je de zorgverleners niet in de weg loopt. Je moet weten wanneer je wel en niet even snel ergens voorlangs kunt schieten. Ook is het belangrijk om de privacy van de zorgverlener te waarborgen en de huisregels van het ziekenhuis te kennen.” Vooral dit laatste stukje is voor de fotografen die via DuPho onderdeel uitmaken van het platform vakgroep Geboortefotografen.com belangrijk.

“De vakgroep heeft ook samenwerkingsovereenkomsten met ziekenhuizen afgesloten. Vaak is een onderdeel hiervan dat we een rondleiding krijgen om al een beetje wegwijs te worden in zo’n ziekenhuis.” Volgens Dominique is het meestal geen probleem als ze bij een keizersnee de operatiekamer mee ingaat. “Tenzij het echt spoed is natuurlijk en er geen tijd voor is. Wel probeer ik dan vaak een verpleegkundige de camera mee te geven met de boodschap ‘schiet maar’. Zo gauw het weer kan neem ik de camera dan weer over om daarna verder de fotograferen.”

Met album en slideshow

Dominique levert haar reportages altijd met een album en video-slideshow. Niet alleen omdat dit aantrekkelijker is vanwege het lage btw-tarief (voor albums), maar ook omdat het meteen een visitekaartje is voor haar eigen fotografie. “Ouders zelf komen er vaak niet aan toe. Nu hebben ze meteen mooie foto’s om te kunnen delen. Het duurt soms wel wat langer voor een ze een keuze doorgeven voor het album, maar dat geeft niet."

"Het komt er in ieder geval en de foto’s blijven niet ergens op de plank liggen. Dat zou namelijk zonde zijn, deze foto’s horen in een album om samen een mooi verhaal te vormen. Ook al zijn het rauwe en pure foto’s, doordat ze op een bepaalde discrete manier genomen zijn, laten ouders het album aan veel mensen zien. Vaak hebben zij weer vrienden en kennissen in dezelfde leeftijdscategorie en levensfase en daar komen voor mij dan vaak weer nieuwe klanten uit voort.”

“In maart ging alles op slot en kwam de geboortefotografie helemaal stil te liggen.”

Coronatijd

Voor Dominique is 2020 geen makkelijk jaar. Door corona kunnen, zoals bij veel fotografen, veel geplande reportages niet doorgaan. “In maart ging alles op slot en kwam de geboortefotografie helemaal stil te liggen. Er mocht geen derde persoon meer bij een bevalling aanwezig zijn. Sinds juli mogen we weer mee, maar nu (begin oktober, red.) wordt het weer spannend. Gisteren zijn er alweer twee opdrachten gecanceld."

"Wat soms wel een overweging kan zijn, is het scenario dat de echtgenoot niet meekan als die verkouden is en de hele geboorte mist. Dan heeft een geboortefotograaf ineens topprioriteit omdat deze voor hem de geboorte kan vastleggen. Men zegt wel eens dat je als geboortefotograaf een ‘vlieg op de muur’ bent, maar eigenlijk ben je meer dan dat. Je maakt onderdeel uit van het bevalteam. Door al mijn ervaring heb ik een extra zintuig ontwikkeld wanneer wat nodig is, we doen het eigenlijk echt samen.”

Newborn en lifestyle

Een geboorteshoot wordt regelmatig samen geboekt met een newborn-lifestyleshoot. “We maken dan mooie foto’s van de kraamtijd. De verzorging van het kindje, de voeding, het badje, met eventuele broertjes en zusjes, gewoon de dagelijkse dingen. Als ouders graag willen dat ik de baby ook geposeerd in een mandje fotografeer, doe ik dat er ook bij, maar het zijn vaak geen geheel geposeerde shoots.” Deze shoots plant Dominique in naast haar geboorteshoots. Haar klanten zijn zich van dat risico bewust.

“Ze weten dat als zich een geboorte aandient, soms wat moet verschuiven, maar dat is met deze shoots geen enkel probleem.” De fotografe merkte dat in de coronatijd ook de vraag naar dit soort fotoshoots afneemt. “Mensen willen toch zo min mogelijk mensen over de vloer hebben. Fotografie is dan een luxe en niet per se noodzakelijk.” Waar normaal geboortefotografie ongeveer 80 procent bestrijkt en de rest verdeeld is over newborn/lifestyle, gezins- en boudoirfotografie, verandert die verhouding door corona. “Als de boel echt weer op slot gaat, ga ik mijn focus tijdelijk verleggen naar boudoirfotografie.”

Fusie met DuPho

Enkele maanden geleden fuseerde de beroepsvereniging geboortefotografie.com met DuPho, hierin vormen ze nu het platform vakgroep geboortefotografie.com. ‘’Ik vind het vooral fijn dat we als geboortefotografen nu ook onderdeel zijn van een grotere organisatie voor beroepsfotografen’’ Als fotografen zich willen aansluiten bij het platform, ook als ze al lid zijn van DuPho, moeten ze aan een aantal aanmeldcriteria voldoen.

“Ze moeten een serie foto’s inleveren en een stuk over zichzelf. Daarnaast is het belangrijk dat ze kennis hebben van het geboorteproces. Vanuit de vereniging krijg je altijd opbouwende kritiek, ook als je niet meteen wordt toegelaten. Je krijg dan tips mee en het verzoek het later nog eens te proberen. Nieuwe leden krijgen bovendien altijd een buddy toegewezen om ze te begeleiden. Ons doel is om samen geboortefotografie groot te maken!”

Foto's: Dominique van de Meulenhof