Als de beeldkwaliteit nu al zo briljant is, hoe is deze dan in 4k?

De juiste monitor

Ga je foto’s bewerken, dan wil je dat de juiste kleuren op je scherm worden weergegeven. Laat je je foto’s printen dan kunnen ze wel eens heel anders uitvallen als jij voor ogen had. Dit voorkom je met de juiste monitor voor jouw werk. Maar hoe kies je de juiste monitor? Hieronder lichten we een aantal belangrijke criteria toe:

Ervaar uitstekende beeldkwaliteit voor haarscherpe afbeeldingen. Met de nieuwe EIZO ColorEdge CS2740

Kleurruimte

Gangbare monitoren geven meestal niet meer dan de sRGB-kleurruimte weer. De grotere Adobe RGB-kleurruimte, die ideaal is voor grafische toepassingen, kunnen ze niet weergeven. Beeldschermen met een groot kleurbereik, zoals de EIZO ColorEdge monitoren, zijn wel in staat om 99% van de Adobe RGB-kleurruimte weer te geven. Sommige monitoren geven nog meer relevante kleurruimtes weer, zoald DCI-P3.

Kalibratie

Om de monitor zo in te stellen dat hij kleuren altijd op dezelfde manier weergeeft, kun je hem kalibreren. Bij standaardmonitoren gaat dat softwarematig. In feite kalibreer je de grafische kaart van je computer en niet je monitor. Bij hardware kalibratie wordt de bron - de monitor - aangepakt. Het hardwarematig kalibreren is het meest nauwkeurig. Alle ColorEdge monitoren van EIZO kunnen hardwarematig gekalibreerd worden, de CG-serie biedt zelfs een ingebouwde sensor om het proces te versimpelen.

Uniformiteit

Geen enkel paneel is wat betreft helderheid en kleurzuiverheid af fabriek volledig homogeen. Ieder paneel is op sommige plekken donkerder dan op andere en op enkele plaatsen verkleurd. Bij de bewerking van je foto’s is het belangrijk dat je zeker weet dat schaduwen of verkleuringen daadwerkelijk uit het bestand komen, en niet door de monitor worden veroorzaakt. EIZO gebruikt een bijzondere methode om dit probleem te voorkomen: in de fabriek wordt ieder paneel over het volledige paneeloppervlak, en in verschillenden sectoren en helderheidsniveaus, uitgemeten en gecorrigeerd. Deze procedure – Digital Uniformity Equalizer (DUE) genaamd – is weliswaar tijdrovend, maar het is de enige manier waarop we een homogene beeldweergave over het hele monitoroppervlak kunnen garanderen.