Een goede licentie mag niet ontbreken.

Tien tips waar je op moet letten

In een licentie staan de afspraken die je met een klant maakt over het gebruik van je foto. Je kan geld vragen voor het gebruik van je foto en bepalen wat met je foto gebeurt. Dat klinkt eenvoudig, maar de praktijk is vaak lastig. Waar moet je op letten? Wij geven je 10 tips:

Tip 1. Leg een licentie schriftelijk vast.

Een mondelinge, niet-exclusieve licentie is juridisch gewoon geldig, maar het is altijd aan te raden een licentie schriftelijk vast te leggen. Een mondelinge licentie is lastig te bewijzen en iedere partij kan zijn eigen interpretatie over de inhoud hebben. Door afspraken op papier te zetten, kun je veel gedoe voorkomen.

Tip 2. Spreek de wijze en plek van gebruik af.

Beschrijf zo specifiek mogelijk waar iemand je foto’s mag gebruiken. Dat is belangrijk. Hiermee kader je het gebruik af. Vermijd hierbij vage termen zoals ‘commercieel gebruik’. Wat iemand hieronder verstaat, is namelijk voor iedereen anders. Wees duidelijk: dus bijv. online, print: magazine, boek, flyer.

Tip 3. Wees duidelijk over hoogte van de vergoeding.

Je bepaalt grotendeels zelf de waarde van je ervaring, je professionaliteit, je unieke kijk op beeld, maar ook je vaardigheid als zelfstandig ondernemer en het daarbij horende tarief. Voor het bepalen van een uurtarief kun je deze tool gebruiken.

Tip 4. Neem op hoe lang de klant jouw foto mag gebruiken.

Een licentie kun je afsluiten voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld één jaar) of onbepaalde tijd. Bij het afspreken van een licentie moet je daar goed over nadenken.

"Ik heb mij aangesloten bij DuPho omdat het fijn is een klankbord te hebben bij problemen waar je tegenaan loopt als freelance fotograaf. Ik denk dan bijvoorbeeld aan contracten die ondertekend moeten worden, inbreuk op auteursrecht, tarieven en portretrecht."

Elise Yuksel

Lid sinds 2017

Tip 5. Bepaal of de klant je foto mag leveren aan anderen.

Dit heet ook wel een sub-licentie. Soms kan een opdrachtgever vragen om een wat ‘vrijere licentie’. Het is dan aan jou om dit in overweging te nemen en mogelijk terug te laten komen in de hoogte van de vergoeding.


Tip 6. Vermeld altijd dat naamsvermelding verplicht is.

In de wet staat dat naamsvermelding verplicht is voor zover dit niet onredelijk is. Om misverstanden te voorkomen, is het raadzaam om in de licentie op te nemen dat naamsvermelding verplicht is. Ook is het slim om de wijze van de naamsvermelding te omschrijven. Wil je bijvoorbeeld je eigen naam of je bedrijfsnaam bij de foto?

Tip 7. Benoem dat je foto niet zomaar mag worden gewijzigd.

Jij hebt het auteursrecht op je foto. Daarom mag je zelf de wijze van het gebruik bepalen. Iemand anders mag je foto niet zomaar bewerken of wijzigen.


Tip 8. Wees voorzichtig met een verzoek tot overdracht van je auteursrecht.

In plaats van het verlenen van een gebruiksrecht op een foto kun je ook het auteursrecht overdragen aan een ander. Doorgaans kun je voor de overdracht van je auteursrecht een (hogere) vergoeding vragen. Na de overdracht ben je geen auteursrechthebbende meer op de foto en heeft degene aan wie het auteursrecht is overgedragen de exclusieve exploitatierechten. Voor de overdracht van de auteursrechten is een schriftelijk stuk vereist.

Tip 9. Probeer eens een licentie af te sluiten via PicaPro.

PicaPro stelt je in staat om op eenvoudige wijze door middel van blockchaintechnologie licenties te creëren. Jij creëert de voorwaarden en die worden in een overeenkomst vastgelegd.

Tip 10. Neem contact op met DuPho als je er niet uitkomt.

Leden bellen DuPho regelmatig met vragen over het afsluiten van een licentie. Als fotograaf hoef je gelukkig niet zelf het wiel uit te vinden, dus maak gebruik van onze expertise!

Foto: Rick Stolk