Menu Zoeken

Gertjan van Geerenstein

E-mailadres
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website 1
http://www.gertjanvangeerenstein.nl
Plaats
Woerden
Telefoon
0622410600
Linkedin Page
Bio

Artist statement


Gert-Jan van Geerenstein (1962) is een verhalend fotograaf. Hij is gespecialiseerd in beeldverhalen, sociale fotografie, reisreportages en portretten en werkt in zwart-wit. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn de zelfkant van de maatschappij, taboes en onderzoek naar het snijvlak van realiteit, schijnwereld en fantasie. Hij is vooral gefascineerd door de gelaagdheid van mensen en omstandigheden. Momenten legt hij pas vast als iemands authentieke zelf zich openbaart. Dat maakt zijn beelden puur, kwetsbaar en intiem.

Eindeloos geduld

Bij zijn reisreportages en sociale fotografie nestelt hij zich vaak lange tijd op één locatie waardoor hij bijna opgaat in de omgeving en er een natuurlijke interactie tussen hem en zijn onderwerpen ontstaat. Juist doordat Van Geerenstein zo lang in een omgeving blijft, valt hij niet of nauwelijks op waardoor maskers verdwijnen en hij in staat is om intieme portretten te maken met daarin natuurlijke expressie en emotie. Hij legt gemakkelijk contact met mensen, waardoor zij zich op hun gemak voelen in zijn aanwezigheid. 

Femininity

Een open manier van werken is voor Van Geerenstein vanzelfsprekend en hij laat momenten op een natuurlijke wijze ontstaan. Dat doet hij niet alleen in zijn documentaire werk, maar ook in zijn meer gestileerde beeldverhalen. Hij zegt: “Ik laat het uit de modellen zelf komen en slechts af en toe duw ik mensen ook over hun grens heen en leg dat moment vast op de foto. Dan wil ik weten hoe het voelt buiten hun comfort zone.” Hij werkt graag met vrouwen en vrouwelijkheid, omdat die sneller meerdere lagen doen vermoeden.

Compositie, licht en 'blur' is een vanzelfstprekende 3-eenheid voor Van Geerenstein, daarbij komt nog de belangrijkste dimensie; het vangen van authentieke emoties.

Categorie

Documentary, People and Portrait, Street