Menu Zoeken

Veranderingen voor ondernemers in 2024

Hogere tarieven en veranderingen voor ondernemers in 2024
Het nieuwe jaar is van start! Goed moment om na te denken over het verhogen van je uurtarief. Het gaat hierbij niet alleen om de inflatie, het gaat ook om het behouden van een gezonde bedrijfsvoering. Als je kosten stijgen, moet je simpelweg ook iets meer durven vragen.

Een overzicht van de belangrijkste veranderingen voor ondernemers vanaf 1 januari 2024.

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag
De zelfstandigenaftrek in 2024 is €3.750. In 2023 was dat nog €5.030. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je officieel ondernemer bent én aan het urencriterium voldoet. Omdat je minder mag aftrekken is je belastbaar inkomen hoger. Je betaalt dus meer belasting.
De komende jaren daalt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs naar €900. De regering wil de belastingvoordelen van ondernemers verlagen. Zo wordt het verschil met werknemers in loondienst kleiner. De regering wil hiermee voorkomen dat mensen alleen vanwege de belastingvoordelen kiezen voor het onzekere bestaan van het ondernemerschap.

Wat is het urencriterium ook alweer?
Je voldoet meestal aan het urencriterium als je aan de volgende 2 voorwaarden voldoet: 
1. Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming. 
2. Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). 

Onbelaste reiskostenvergoeding
Per 1 januari 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar €0,23 per zakelijke kilometer. Dit was €0,21 in 2023. Je mag per zakelijk gereden kilometer dus een hoger bedrag aftrekken van je winst. Je betaalt hierdoor minder belasting.
De onbelaste reiskostenvergoeding geldt voor ieder type eigen vervoer. Het maakt dus niet uit of je ze met je privéauto maakt, op de fiets of met het openbaar vervoer. 

De mkb-winstvrijstelling daalt
Leuker kunnen we het niet maken…De Mkb-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen is in 2024 gedaald. Ben je zzp’er of mkb-ondernemer? En ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan betaal 2024 betaal je meer belasting over de winst die u heeft gemaakt. U trekt dan 13,31% mkb-winstvrijstelling van uw winst af bij uw aangifte inkomstenbelasting. Dit was 14%.