Menu Zoeken

Hoe gaat het nu met Jelmer de Haas?

Hoe gaat het nu met jou?

Best goed, gezien de omstandigheden. Mijn gezin is in orde en ik ben gezond (zou het zelfs fit willen noemen want ik ben behoorlijk actief aan het schaatsen, wielrennen en hardlopen). 

Is er iets veranderd aan het soort werk / opdrachten wat je doet?

Jazeker. Door het wegvallen van een aanzienlijk deel van de fotografie van concerten, festivals en (zakelijke) evenementen is voor mij de nadruk sterker komen te liggen op de portretfotografie. Die tak was altijd altijd al belangrijk voor me, maar momenteel is het mijn belangrijkste inkomstenbron.
Daarnaast heb ik ook, op verzoek van een van mijn vaste klanten, video toegevoegd aan mijn dienstenpakket. Ik film nu af en toe events, interviews en muzieksessies. Video is dus mijn Corona-skill.

Heb je meer of minder werk?

Ik heb het afgelopen jaar een terugval gehad in inkomsten van ongeveer 25%. 

Is je verdienmodel veranderd?

Mijn verdienmodel is in basis gelijk gebleven: fotografie (en nu dus ook video) in opdracht gemaakt voor zakelijke klanten. Ik heb wel iets meer ingelijste afdrukken verkocht voor aan de muur, waarschijnlijk omdat mensen meer thuis zitten en wel eens iets nieuws boven de bank willen.

Maak je ook meer vrij werk nu je minder opdrachten hebt?

Nee, daar ben ik eigenlijk nog niet aan toegekomen. Wel heb ik het plan om aan een eigen werk project van 10 jaar geleden een nieuwe serie portretten toe te voegen. 

Ik heb de extra tijd het afgelopen jaar vooral besteed aan sporten, muziek maken (er komen eind dit jaar twee platen uit waar ik op drum), thuis onderwijs geven aan mijn kinderen en een huis kopen. Als het goed is zijn we straks helemaal ingericht in het nieuwe huis in Utrecht als het uitgestelde festivalseizoen eind augustus losbarst.

Wat is de grootste positieve verandering?

Meer rust en regelmaat. Ik ben een jaar of 15 heel veel avonden en weekenden op pad geweest om concerten en festivals te fotograferen, naast de opdrachten die ik overdag deed. Het afgelopen jaar was ik bijna alle avonden thuis. Goed voor de rust en gezondheid, maar ik mis de energie van een volle concertzaal met publiek en live-muziek. Dat mag wat mij betreft dan ook heel snel terugkomen.

Hoe zorg je ervoor dat je plezier houdt in je werk?

Eigenlijk vond ik het wel even lekker, een beetje afstand nemen van de routine. En om nieuwe dingen te leren, zoals video (dus ook audio ) en mijn nieuwe systeemcamera. Dat houdt het brein scherp en de foto's ook hopelijk. Een sabbatical zou ik denk ik niet zo snel inlassen, maar deze gedwongen pas op de plaats heeft me ook goede dingen gebracht.

Wat mis je het meest en wat mis je helemaal niet?

Ik hoop dat de volle beleving van live-muziek weer heel snel terug kan komen. Het afgelopen jaar heb ik een aantal concerten gefotografeerd met 30 personen publiek in een grote zaal die geschikt is voor een veelvoud daarvan. De eerste keer dat dat weer mocht, op 1 juni, liepen de rillingen over mijn rug tijdens het fotograferen. En dat soort shows zijn natuurlijk prachtig in een tijd van culturele droogte, maar muziek laat zich toch het mooist beleven in een volle zaal met veel mensen. En dat gun ik de artiesten op het podium ook.

Minder mis ik de stress die er soms is tijdens volle weken met klussen overdag en 's avonds. Een volle agenda geeft ook energie waar ik van kan genieten maar ik ga in de toekomst toch wat zuiniger zijn op de tijd die er is. 

Wat wil je meegeven aan je collega fotografen?

Blijf positief, leef gezond, gebruik de extra tijd die je hebt om nieuwe dingen te leren. Was je handen stuk en koop alvast een kaartje voor een festival of concert in het najaar.

https://www.jelmerdehaas.nl

Foto: Jelmer de Haas